Zelena luč za drugi projekt zadruge

Po šoli skupnostna sončna elektrarna še na zdravstvenem domu

Občanke in občani v Hrastniku bodo prek Energetske zadruge Zeleni Hrastnik ponovno dobili priložnost, da se vključijo v energetsko skupnost, postanejo proizvajalci in se oskrbujejo z električno energijo s pomočjo sonca. Drugi projekt zadruge, ki ga bo izpeljala v sodelovanju z Občino Hrastnik, bo postavitev skupnostne sončne elektrarne s kapaciteto 100 kW na strehi hrastniškega zdravstvenega doma.

V nastajajočo energetsko skupnost se bodo lahko vključili odjemalci električne energije, ki so priključeni na isto transformatorsko postajo kot Zdravstveni dom Hrastnik, to je TP Roš. Okvirno gre za naslove Novi dom 7- 66, postavitev ter priklop SE pa sta predvidena do konca letošnjega leta.

Električna energija, ki jo bo sončna elektrarna proizvajala, se bo po principu neto meritev odštevala od porabljene energije odjemalcev, ki bodo poleg ZD Hrastnik vključeni v projekt. To se bo sodelujočim pri projektu poznalo pri stroških električne energije. Poleg finančnega prihranka pa je velika prednost tudi neposreden nadzor nad proizvodnjo in porabo energije, kar pomeni manjšo odvisnost od zunanjih dobaviteljev in nihanj cen na energetskih trgih.

Projekt ima tudi pomembno družbeno vrednost, saj kaže, kako lahko lokalne skupnosti prevzamejo pobudo in aktivno prispevajo k reševanju globalnih izzivov. Poleg ekonomskih ima namreč skupnostna samooskrba z obnovljivimi viri tudi okoljske prednosti in s prihrankom izpustov CO2 prispeva k razogličenju. Upamo, da bo nova sončna elektrarna pripomogla tudi k ozaveščanju o pomenu obnovljivih virov energije ter trajnostnih praks med občani.

Prvi korak za vstop v energetsko skupnost ZD Hrastnik bo tako kot v primeru Sončne šole Hrastnik – SE na OŠ narodnega heroja Rajka –  včlanitev v Energetsko zadrugo Zeleni Hrastnik. V zadrugo se lahko kadarkoli včlani fizična ali pravna oseba, o sprejemu v članstvo pa odloča odbor zadruge. Za včlanitev je potrebno vplačati obvezni delež, ki znaša za fizične osebe 100 evrov.

Predvidoma v avgustu ali septembru bo v Hrastniku organizirana predstavitev novega projekta in podrobnosti glede vključitve, lahko pa že zdaj zanimanje za vključitev v zadrugo in energetsko skupnost pri ZD Hrastnik izkažete tako da izpolnite obrazec na zadružni spletni strani: [ prijave so zaprte ]

Za dodatne informacije smo vedno dosegljivi na e-naslovu: [email protected]

Kontaktni osebi za novi projekt pa sta tudi:

Božidar Roglič, Občina Hrastnik, 03 56 54 362, [email protected]

Barbara Kvac, Focus, društvo za sonaraven razvoj, 059 071 325, [email protected]