Sončna šola Hrastnik nominirana za prvo nagrado

Prvi projekt Energetske zadruge Zeleni Hrastnik je v ožjem krogu za nagrado avstrijske fundacije SozialMarie, ki vsako leto nagradi družbene inovacije v šestih državah srednje in vzhodne Evrope.


Projekt vzpostavitve energetske skupnosti in samooskrbne sončne elektrarne na strehi OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je bil izbran med 288 prijavljenimi projekti v ožji krog 34 nominirancev. O nagradah bo odločila strokovna žirija in jih podelila 1. maja na Dunaju, med 8. in 15. aprilom pa je odprto glasovanje za nagrado občinstva. Svoj glas lahko prispeva vsak z nekaj kliki in vpisom elektronskega naslova na spodnji povezavi:


https://www.sozialmarie.org/sl/projects/9321


Sončna šola Hrastnik je bila prepoznana za družbeno inovacijo, ker je bil tekom vzpostavljanja oblikovan pionirski model vzpostavitve energetske skupnosti, ki združuje tako občino in njene javne zavode kot občane in občanke. Poleg zadružnega modela Sončna šola Hrastnik temelji na participativnem procesu vzpostavljanja od spodaj navzgor.

Zadružni model vzpostavitve Sončne šole Hrastnik ohranja koristi v lokalni skupnosti, omogoča vključevanje lokalnega prebivalstva, zadruga kot demokratična oblika gospodarjenja pa omogoča lastništvo skupnih virov in demokratično upravljanje z njimi.


Projekt je prvi primer zadružne skupnostne samooskrbe iz obnovljivih virov energije v Sloveniji.

Veseli bomo, če podprete projekt in k temu spodbudite tudi sodelavce in sodelavke, prijatelje in prijateljice, znance in znanke ter prispevate k temu, da novice o dobrem zgledu dosežejo čim večje število ljudi in navdihnejo čim več tovrstnih skupnostnih projektov.